Hipocrate, părintele medicinii, a spus cu secole în urmă: „Lăsaţi hrana să vă fie medicament”.
Ştiai că francezii, faimoşi pentru consumul moderat de vin , sunt mai sănătoşi şi trăiesc mai mult în comparaţie cu alte popoare? S-a dovedit că efectul benefic nu este rezultatul alcoolului în sine, ci a resveratrolului care se găseşte în vinul roşu, implicit în struguri.
Extrem de important de reţinut că resveratrolul are aceste proprietăţi cardioprotective şi nu vinul. De fapt, s-au realizat studii privind legătura dintre consumul de alcool şi scăderea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare. Rezultatele au indicat că după o scădere iniţială a riscului de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare, pe măsura ce consumul de alcool creşte, acest beneficiu dispare şi este înlocuit cu riscuri ca accident vascular cerebral, forme de cancer sau ciroză hepatică.***
Resveratrolul este un polifenol care se găseşte în struguri (Vitis vinifera). Cea mai importantă sursă de resveratrol este vinul roşu, fiind adesea postulat ca un factor important al Paradoxului Francez, un termen care descrie faptul că poporul francez are o incidenţă scăzută a riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, deşi aceştia au o dietă bogată în grăsimi saturate (îți spun ceva brânzeturile franțuzeşti cu mucegai sau renumitul foie gras ?) *
De-a lungul timpului s-a descoperit influenţa condiţiilor pedo-climatice, soiului de viţă-de-vie asupra concentraţiei de resveratrol din struguri, concentraţii mai mari găsindu-se la soiurile de struguri roşii, comparativ cu soiurile de struguri albe. Astfel s-a descoperit că vinul Pinot Noir are cea mai mare concentraţie , în timp ce vinurile albe Bordeaux şi Chardonnay au cea mai mică concentraţie. **
Comentarii
Trimiteți un comentariu