În ultimii ani a existat un interes crescut pentru dietă și implicațiile acesteia în menținerea unui stil de viață sănătos.
Deși compușii biologic activi prezenți în diferite surse vegetale au fost sub lupa oamenilor de știință de multă vreme, în opinia publică cercetările acestora au ajuns puțin mai târziu.
Studiile au demonstrat rolul activ pe care îl joacă compușii biologic activ în prevenția bolilor cronice, spre exemplu: bolile cardiovasculare și chiar pentru prelungirea și îmbunătățirea calității vieții.
Dieta Mediteraneană, paradoxul Francez (am scris despre el aici) au demonstrat de exemplu că flavonoidele au capacitatea de a reduce incidența bolilor cardiovasculare, chiar și în cazul populațiilor care au o dietă bogată în grăsimi. *
De aceea, în acest articol ne propune să aducem în atenția ta beneficiile unui super aliment, vechi de când lume, dar a cărui beneficii pentru sănătate sunt de maximă actualitate: curcuma.
Studiile asupra curcuminei, compusul biologic activ din curcumă, au fost inițiate datorită popularității turmericului ca aromatizant în țările din sud-estul Asiei: China, India, Taiwan. Astfel, studiile au indicat că curcuminoidele, compușii polifenolici extrași din turmeric, au efecte antioxidante, antiinflamatorii și antitumorale. *
Turmericul este un condiment care s-a aflat în lumina reflectoarelor atât din lumea medicală, cât și din cea științifică și culinară.
Curcuma longa este o plantă erbacee perenă, care face parte din familia ghimbirului. Proprietățile medicinale ale turmericului au fost cunoscute de mii de ani, însă doar mai recent a fost posibilă investigarea și determinarea componentelor biologic active și mecanismului de acțiune al acestora în organism.
Curcumina, un compus polifenolic, s-a demonstrat a avea activitate antiinflamatorie și antioxidantă, acționând asupra unui spectru larg de afecțiuni.
Când vorbim de curcuma problema majoră care apare este legată de ingestia acesteia și slaba biodisponibilitate, cauzată de o slabă absorbție, metabolizare rapidă și eliminare rapidă. De aceea, au fost testate numeroase ingrediente care ar putea să îmbunătățească biodisponibilitatea curcuminei. Soluția? Piperina, ingredientul activ din piperul negru, care s-a dovedit a crește biodisponibilitatea curcuminei cu 2000%. **
Și ghici ce? Fix acest complex se găsește în produsul nostru: Curcuma Pro!
Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii sunt principalele mecanisme care explică majoritatea efectelor benefice ale curcumei asupra diferitelor afecțiuni.
Astfel, curcuma acționează împotriva radicalilor liberi, reducând stresul oxidativ. Stresul oxidativ este implicat în multe afecțiuni cronice și procesele sale patologice sunt strâns legate de cele ale inflamației.
Studiile au demonstrat astfel relația care există între stresul oxidativ și procesele inflamatorii. Procesele inflamatorii sunt implicate în dezvoltarea numeroaselor afecțiuni și boli cronice ca: Alzheimer, Parkinson, scleroza multiplă, epilepsie, boli cardiovasculare, alergii, astm, artrită, diabet, obezitate, depresie. **
O boală asociată cu inflamația, atât cronică cât și acută, este osteoartrita. Aceasta afectează peste 250 de milioane de persoane din întreaga lume. Deși nu există tratament, există pe piață mai multe opțiuni farmaceutice, unele mai costisitoare, altele cu efecte adverse nedorite.
De aceea există un interes crescut pentru tratamente alternative, în această categorie intrând studiile asupra curcuminei pentru a reduce simptomele artritei, în special durerea. **
Dar efectele benefice aduse organismului nu se opresc aici.
Studii recente au indicat că curcumina poate reduce nivelul lipidelor la pacienții cu diabet de tip 2 sau sindrom metabolic. Se cercetează și efectul său cardioprotector prin abilitatea sa de a reduce nivelul de proteină C reactivă. Numeroase studii s-au realizat însă și pe activitatea sa antimicrobiană și antiinflamatorie pentru afecțiuni ale pielii. Au fost realizate studii privind efectele benefice ale curcuminei asupra acneii, eczeme, pruritus, psoriazis și vitiligo. ***
Comentarii
Trimiteți un comentariu